Všude je chleba o dvou kůrkách. Křupavé kůrce na voňavém chlebu málokdo odolá.
29-53-H/01 Pekař
Staneš se pekařem a můžeš se prosadit v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých pekárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem pekařských výrobků.
Co se u nás naučíš:
- zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu pekařských výrobků
- řídit technologické procesy při výrobě chleba, běžného i jemného pečiva
- pracovat se systémem kritických bodů v potravinářství (HACCP)
- obsluhovat a udržovat v činnosti pekařské stroje
- kontrolovat a hodnotit kvalitu surovin, polotovarů i hotového pečiva dle příslušných norem
- posuzovat zralost kvasu a těst, vyrábět těsta, dělit je a tvarovat, péct vytvarované kusy a výrobky připravovat k expedici
- vyrábět a používat náplně pro různé druhy výrobků
- prokazovat manuální zručnost při ručním způsobu výroby
- uplatňovat estetická hlediska při výrobě chleba a pekařských výrobků
- usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb
- jednat ekonomicky a v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje
- dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci
Teoretické a praktické vzdělávání se střídají ve dvoutýdenním cyklu. Odborný výcvik probíhá v moderně vybavené školní učebně a na pracovištích sociálních partnerů školy (provozovny veřejného stravování a pekařské výrobny v ostravském regionu).
Podmínkou pro studium daného oboru je platný zdravotní průkaz.
Zajímavosti oboru:
Za produktivní práci dostaneš finanční odměnu.
Můžeš získat stipendium až 17 000,-Kč za rok.