Chceš mít sladký život? Staň se cukrářem.



29-54-H/01 Cukrář

Uplatníš se v pozici zaměstnance v malých, středně velkých a velkých cukrářských provozech, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků.


Co se u nás naučíš:
  • zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků
  • dodržovat technologické postupy a hygienické předpisy
  • pracovat se systémem kritických bodů v potravinářství (HACCP)
  • prokazovat manuální zručnost při ručním způsobu výroby
  • obsluhovat a udržovat v činnosti cukrářské stroje a zařízení
  • připravovat těsta, hmoty, náplně, polevy, restaurační moučníky, ozdoby
  • vyrábět různé druhy výrobků a zároveň uplatňovat zásady racionální výživy
  • využívat estetická hlediska výroby při tvarování a dohotovení cukrářských výrobků
  • připravovat výrobky k expedici a zajišťovat jejich prodej
  • usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb
  • jednat ekonomicky a v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje
  • dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci

Teoretické a praktické vzdělávání se střídají ve dvoutýdenním cyklu. Odborný výcvik probíhá ve školním zařízení a na pracovištích sociálních partnerů školy (provozovny veřejného stravování a cukrářské výrobny v  ostravském regionu). Vybavení dílenského zázemí je po technické a technologické stránce na vysoké úrovni a splňuje požadavky HACCP gastronomického zařízení.

Podmínkou pro studium daného oboru je platný zdravotní průkaz.


Další výhody oboru:
  • Ochranné pracovní oblečení dostaneš zdarma
  • Za produktivní práci obdržíš finanční odměnu
  • Připravíme tě na vlastní podnikání v oboru
  • Můžeš si otevřít vlastní firmu