Chceš mít sladký život? Staň se cukrářem.
29-54-H/01 Cukrář
Uplatníš se v pozici zaměstnance v malých, středně velkých a velkých cukrářských provozech, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků.
Co se u nás naučíš:
- zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků
- dodržovat technologické postupy a hygienické předpisy
- pracovat se systémem kritických bodů v potravinářství (HACCP)
- prokazovat manuální zručnost při ručním způsobu výroby
- obsluhovat a udržovat v činnosti cukrářské stroje a zařízení
- připravovat těsta, hmoty, náplně, polevy, restaurační moučníky, ozdoby
- vyrábět různé druhy výrobků a zároveň uplatňovat zásady racionální výživy
- využívat estetická hlediska výroby při tvarování a dohotovení cukrářských výrobků
- připravovat výrobky k expedici a zajišťovat jejich prodej
- usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb
- jednat ekonomicky a v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje
- dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci
Teoretické a praktické vzdělávání se střídají ve dvoutýdenním cyklu. Odborný výcvik probíhá ve školním zařízení a na pracovištích sociálních partnerů školy (provozovny veřejného stravování a cukrářské výrobny v ostravském regionu). Vybavení dílenského zázemí je po technické a technologické stránce na vysoké úrovni a splňuje požadavky HACCP gastronomického zařízení.
Podmínkou pro studium daného oboru je platný zdravotní průkaz.
Další výhody oboru:
- Ochranné pracovní oblečení dostaneš zdarma
- Za produktivní práci obdržíš finanční odměnu
- Připravíme tě na vlastní podnikání v oboru
- Můžeš si otevřít vlastní firmu