Projekt „Praxe studentů v italských podnicích a výměna zkušeností pro lepší uplatnění na trhu práce“ v rámci Erasmu+ je u svého konce. Poslední aktivitou tohoto projektu byl týdenní pobyt odborníků v oboru Cukrář a Pekař. Manželé Rosanna Maurilli a Renato Zara z města Termoli, se mohou pochlubit opravdu velmi bohatou praxí. V případě pana Zary trvá již od konce 60. let dvacátého století (!).

V týdnu od 7.11. do 11.11. se naši partneři věnovali žákům a vyučujícím odborného výcviku daných oborů, aby jim na našem odloučeném pracovišti v Klimkovicích předávali své nabyté znalosti a dovednosti ve výrobě tradičních italských výrobků. Jen pro představu, jak moc byl celý týden nabitý aktivitami, zde je výčet, který si pro nás pan Zara s manželkou nachystali: tartaletky z mandlové mouky, semifreddo cheesecake, panaccotta, cukrářské piškoty, tiramisu, creme caramel a různé druhy cukrářských krémů, pizza z různých druhů těsta s rozdílnou dobou kynutí, slané tyčinky grissiny, slaný koláč a italský chléb.

Záměrem návštěvy našich hostů bylo co nejvíce přiblížit výrobu tradičních italských výrobků co největšímu počtu žáků a vyučujících a proto se nevěnovali jen přímým účastníkům, ale poslední den prezentovali své výrobky dalším žákům naší školy, kterých bylo tolik, že jsme je museli rozdělit na dvě skupiny!

V rámci samotné prezentace práce zahraničních kolegů byl představen také projekt Erasmus+ a Erasmus Pro, tedy krátkodobé a dlouhodobé stáže, které škola pro žáky organizuje. Aby však tento byl dostatečně podpořen, vystoupili před svými spolužáky také bývalí účastníci krátkodobých i dlouhodobých stáží, kteří vyprávěli o svých vlastních zkušenostech se zahraničními mobilitami. Pevně věříme, že všechny posluchače pozitivně namotivovali a že o další účastníky nebude nikdy nouze!

Další úspěšný projekt je tedy za námi, netřeba však zoufat, další již plně běží a v nejbližší době budou zveřejněny výsledky výběrového řízení účastníků mobilit v zimním období 2022/2023