Informace

Studium

PK potravinářských oborů 2016-2017


JMENNÝ SEZNAM ČLENŮ PK

Předseda předmětové komise:

Mgr. Radmila Vytřasová

Členové komise:

Učitelé teoretického vyučování:
Bařáková Iveta, Ing.
Hercíková Vladimíra, Ing
Misková Kateřina, Ing.
Pajdová Blanka, Mgr.
Rajská Šárka, Mgr

Učitelé odborného výcviku:

Bílková Zuzana
Janiczková Ewa
Klosová Anežka
Kuchařová Ludmila, Bc.
Miková Vendula
Řehová Kateřina
Planková Marcela, Bc.
Sochová Darina
Starečková Miluše
Šiblová Jana
Václavková Jana


Obecným cílem odborných předmětů je osvojení znalostí o základních surovinách, pomocných látkách a přísadách používaných při technologickém postupu v cukrářské a pekařské výrobě.
Začleněny jsou i dekorativní techniky potřebné ke zdobení hotových výrobků. Dále je úkolem poskytovat žákovi znalosti o funkci, správné obsluze a údržbě strojů.
Žák si osvojí i praktické dovednosti a upevní odborné vědomosti potřebné k výkonu kvalifikované práce.


Mgr. Radmila Vytřasová


Akce PK potravinářských oborů 2017/2018


4. 4. 2018

ZKOUŠKY DOVEDNOSTÍ 2018 - vyhlášení soutěže


2. 3. 2018

POTRAVINÁŘSKÝ VELETRH SWEET EXPO VARŠAVA

24. 2. – 25. 2. 2018 AKC ČR - pobočka Brno, pořádala pro všechny zájemce zájezd na výstavu Sweet Expo 2018, Varšava.
Téma: cukrařina, zmrzlina, káva, čaj a technologie.
Tento veletrh je největším veletrhem pro cukrářský a zmrzlinový průmysl v Polsku.
Součástí veletrhu bylo i Mistrovství Evropy ve výzdobě dortu. Veletrh nás inspiroval v předváděcích akcích:
práce s čokoládou, zrcadlovou polevou a karamelem.
Výstavu jsme navštívili již v loňském roce. Je viditelné, že výstava je rozsáhlejší a navštěvovanější.

UOV Bc. Kuchařová Ludmila
UOV Sochová Darina


2. 3. 2018

PEKAŘ ROKU 2018

Ve dnech 27.2 – 28. 2. 2018 se na veletrhu MBK/ Salima konala národní soutěž Pekař roku 2018, kterou pořádal Svaz pekařů a cukrářů ČR. Naši školu reprezentovali žáci druhého ročníku Aleš Hrabovský a Terezie Pastyříková (náhradník). Předvedli své vědomosti a dovednosti v kategoriích:
a) Odborná soutěž Pekař roku: umístění 9. místo z celkového počtu 15 soutěžících.
b) Atraktivní výrobek: 5. místo z 8 soutěžících v kategorii pekař.
V disciplíně pletení pletýnek na čas Aleš Hrabovský obsadil 1. místo, ale časový rekord z minulých let nepřekonal.
Žáky na soutěž připravovaly UOV Janiczková a Mgr. Vytřasová.

Mgr. Radmila Vytřasová

 


2. 3. 2018

MEZINÁRODNÍ POTRAVINÁŘSKÝ VELETRH SALIMA/VINEX

28. 2. 2018 pořádala PK potravinářských oborů jednodenní zájezd pro žáky na Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA/VINEX, který nabízí dokonalý přehled o českých i zahraničních dodavatelích potravin, přísad, alkoholických i nealkoholických nápojů, cukrovinek, kávy, čaje a lahůdek.
Nové výrobky, produkty a speciality jsme měli možnost také ochutnat.
Odborné exkurze se účastnilo i vítězné soutěžní družstvo ZŠ Ostrava – Stará Bělá (žáci s pedagogickým doprovodem), kteří v rámci DOD na naši škole vyhráli školní soutěž „Řemesla v adventu“.

Mgr. Radmila Vytřasová


23. 2. 2018

PODBESKYDSKÝ JEŠTĚR 2018

Dne 22. 2. 2018 jsme se zúčastnili čtvrtého ročníku regionální soutěže Podbeskydský Ještěr pro žáky oboru Cukrář konané na SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek Místek, p.o. Soutěž se konala pod záštitou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislava Folwarczného a ve spolupráci s AKC ČR.
Přihlásilo se dvanáct soutěžících škol. Společným zadáním zhotovit slavnostní dort libovolného tvaru na volné téma.
Na místě soutěžící zhotovili dort a degustační vzorek. Soutěžící si mohli přivést upečený korpus, modelovací hmotu a náplň. Jako téma dortu jsme si zvolily Klobouk královny Alžběty II.

Naší školu v této soutěži reprezentovala žákyně třetího ročníku Veronika Nevrlá, která obsadila krásné 4. místo. Jako náhradník se připravovala Dominika Váhalová z druhého ročníku.
Na soutěž připravily UOV Darina Sochová a Jana Václavková.

UOV Darina Sochová


2. 2. 2018

SOUTĚŽ „O PRIESSNITZŮV DORTÍK 2018“

Ve středu 31. 1. 2018 se konala soutěž cukrářů „O Priessnitzův dortík 2018“, kterou každoročně pořádá SŠ potravinářské Jeseník v kongresovém sále Prissnitzových lázní v Jeseníku. Zúčastnilo se celkem třináct odborných škol.
Naši školu reprezentovala žačka druhého ročníku Sára Howardová a jako náhradník Eliška Šeděnková, které na soutěž připravovaly UOV Zuzana Bílková a Jana Václavková.
Soutěžilo se ve třech disciplínách:

  • slavnostní dort na téma „Řekni to květinou“, kde jsme získali 4. místo
  • zdobení perníku 2D ART, umístili jsme se na místě 7. místo
  • dohotovení restauračního moučníku, zde jsme se umístili na 12. místě

Soutěž byla přínosem po odborné stránce jak pro žáky, tak i pro učitele odborného výcviku.

UOV Zuzana Bílková


21. 12. 2017

VÝSTAVA BETLÉMU

12 12. 2017 žáci Potravinářských oborů a oboru Cukrář navštívili Slezskoostravský hrad, kde se v hradní galerii pořádá tradiční výstava betlémů.
K vidění byly betlémy vyrobené z různých materiálů. Ze dřeva, perníků, keramiky i z papírů.

UOV Zuzana Bílková


 

20. 12. 2017

VÁNOČNÍ JARMARK ŘEMESEL VE VRATIMOVĚ

Dne 1. 12. 2017 pořádalo Kulturní středisko Vratimov Vánoční jarmark řemesel. Na této akci nás prezentovaly žákyně druhého ročníku oboru Cukrář – Sára Howardová a Sabina Ostružíková. Předváděly zdobení perníčků a cukrářských výrobků.

Bc. Planková Marcela


13. 12. 2017

SOUTĚŽ ŘEMESLA V ADVENTU

PK potravinářských oborů vyhlašuje soutěž pro ZŠ v oblasti potravinářských oborů.

Mgr. Radmila Vytřasová


27. 11. 2017

PRAŽÍRNA A KAVÁRNA VE VELKÉ POLOMI

6. 9. 2017 se třída C3 účastnila odborné exkurze v Pražírně. Žáci byli seznámeni s historií, druhy kávy a způsoby pražení. Odborný výklad byl doplněn i o zajímavosti z kavárenského prostředí. Závěrem jsme mohli degustovat různé druhy kávových nápojů.

Mgr. Radmila Vytřasová


22. 11. 2017

VÝSLEDKY ŠKOLNÍ SOUTĚŽE „ZKOUŠKY DOVEDNOSTÍ 2017“

10. 11. 2017 se konala školní soutěž „Zkoušky dovedností 2017“ třetího ročníku oboru Cukrář v oblasti odborného výcviku.
Téma: Talířový dezert
Odborná porota degustovala, hodnotila i nápaditost provedení a použití dalších surovin.
Výsledky žáků:
1. místo, Karolína Špoková – Brownies s višňovou omáčkou
2. místo, Tereza Jakšová – Cheesecake s rozpečenými borůvkami
3. místo, Zuzana Burešová – Bezinkový dortík s borůvkovou omáčkou
Žákům gratulujeme a děkujeme za pečlivý výběr dezertů v oblasti moderních restauračních trendů a UOV Bc. Kuchařové a Sochové za jejich odbornou přípravu.

Mgr. Radmila Vytřasová


22.11. 2017

DNY ŘEMESEL KRMELÍN

4. 11. 2017 již tradičně proběhl v Krmelíně „Jarmark lidových řemesel“. Zde se mohli návštěvníci seznámit s různými druhy tradičních i netradičních řemesel. Naše škola prezentovala učební obory Cukrář a Zpracovatel pletiv. Výrobky těchto učebních oborů si mohli návštěvníci zakoupit a tak se seznámit s tím, co se mohou žáci v těchto oborech naučit. V průběhu akce byly podávány informace o všech studijních a učebních oborech.

UOV Jana Václavková
VUOV Miluše Starečková


8. 11. 2017

EXKURZE V DOBRÉ ČAJOVNĚ

dne 7. 11. 2017 se žáci třetího ročníku oboru cukrář účastnili exkurze v Dobré čajovně.
V čajovně si žáci přímo u čajimanů a specialistů (čajový tovaryš) prohloubili své povědomí týkající se čaje, ověřili si své znalosti získané v teoretické výuce a mnozí odbourali mýty týkající se čajů
Exkurze proběhla ve třech etapách: přednáška, ukázky přípravy čajů a degustace.
Se slovy, že: „Regulérní pití čaje utužuje tělo i ducha!“, odcházeli z Dobré čajovny.

Mgr. Blanka Pajdová


6. 11. 2017

„ZKOUŠKY DOVEDNOSTÍ 2017“

V rámci PK potravinářských oborů se koná soutěž pro žáky 3. ročníku oboru Cukrář v oblasti odborného výcviku „Zkoušky dovedností 2017“.

Téma: Talířový dezert
Termín: 10. 11. 2017


12. 9. 2017

INTEGROVANÉ VÝJEZDOVÉ CENTRUM V NOVÉ BĚLÉ

8.9.2017 jsme se zúčastnili s žáky oboru Cukrář a Potravinářská výroba exkurze Integrovaného výjezdového centra v Nové Bělé. V této nové a moderní budově jsme se seznámili s pracovní náplní hasičů a prohlédli si i nejnovější zásahovou technikou.
Součástí objektu jsou i stáje, kde jsou služební koně a psi, které využívá Městská policie.
Celá exkurze se žákům velice líbila. Zároveň získali informace, ve kterých situacích mohou zavolat na krizovou linku 112.

UOV Zuzana Bílková
 




Kontaktní formulář

Jméno:
E-mail:
Telefon:
Předmět:
Text:
ověřovací obrázek
Ověřovací řetězec:
Odesláním zprávy dáváte Střední škole prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava - Poruba, souhlas se zpracováním
osobních údajů.
(povinné položky jsou označeny hvězdičkou, uvádějte pravdivé údaje)

logo msk
logo_prisp_organizace_MSK
logo MSMT
ramps_png
SINEC logo

Menu zápatí