Informace

Studium

SkolSpec.cz / PK potravinářských oborů 2015-2016

PK potravinářských oborů 2015-2016


JMENNÝ SEZNAM ČLENŮ PK

Předseda předmětové komise:

Mgr. Radmila Vytřasová

Členové komise:

Učitelé teoretického vyučování:
Bártková Danuše, Mgr.
Bařáková Iveta, Ing.
Hercíková Vladimíra, Ing
Hřivnová Leona, Ing.
Kozelská Miroslava, Mgr.
Misková Kateřina, Ing.
Rajská Šárka, Mgr.
Robenek Jan, Mgr.
Taranová Emílie, Bc.
Urbanová Liběna, Mgr.

Učitelé odborného výcviku:
Janiczková Ewa
Kuchařová Ludmila, Bc.
Miková Vendula
Řehová Kateřina
Pajdová Blanka, Mgr.
Planková Marcela, Bc.
Sochová Darina
Starečková Miluše
Šiblová Jana
Václavková Jana


Obecným cílem odborných předmětů je osvojení znalostí o základních surovinách, pomocných látkách a přísadách používaných při technologickém postupu v cukrářské a pekařské výrobě.
Začleněny jsou i dekorativní techniky potřebné ke zdobení hotových výrobků. Dále je úkolem poskytovat žákovi znalosti o funkci, správné obsluze a údržbě strojů.
Žák si osvojí i praktické dovednosti a upevní odborné vědomosti potřebné k výkonu kvalifikované práce.


Mgr. Radmila Vytřasová


Akce PK potravinářských oborů 2015/2016


17. 6.  2016

OCENĚNÍ STAROSTOU MĚSTSKÉHO OBVODU PORUBA

Ocenění úspěšných žáků a studentů porubských základních a středních škol ve školním roce 2015/2016 za vzornou reprezentaci městského obvodu Poruba dne 16. 6. 2016.
Žákyně SŠ prof. Zd. Matějčka třídy KUP2 – obor PEKAŘ Jana GELNAROVÁ byla oceněná starostou městského obvodu Poruba ing. Petrem Mihalíkem za vynikající teoretické, praktické znalosti a dovednosti ve svém oboru.


18. 5. 2016

SLADKÉ OPOJENÍ 2016

15. 5. 2016 se v Kroměříži konala celostátní soutěž žáků učebního oboru Potravinářská výroba – Cukrářské práce v praktických dovednostech s názvem Sladké opojení, kterou pořádala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži.
Žáci z šesti odborných škol z celé republiky přijeli do Kroměříže, aby předvedli svůj um.
Letošní téma: Podzimní variace. V rámci stanoveného časového limitu muselo sedm dvojic vytvořit dort libovolného tvaru a doplnit jej vymodelovanými figurkami.
Naši školu reprezentovaly žákyně: Zdeňka Ambruzová PV2 a Věra Foretová PV3. Děvčata se umístila ve zlatém pásmu. V celkovém hodnocení obsadila druhé místo.
Žákyně připravovala Bc. Ludmila Kuchařová.

Miluše Starečková


22. 4. 2016

ODBORNÝ SEMINÁŘ VE SPOLEČNOSTI ZEELANDIA

Ve dnech 20. – 21. 4. 2016 pořádal Svaz pekařů a cukrářů ČR odborný seminář pro učitele odborných předmětů oboru Pekař ve společnosti Zeelandia s.r.o. v Malšicích u Tábora na téma: „Výroba jemného pečiva“.
Společnost je nejvýznamnějším dodavatelem surovin a přípravků pro pekaře a cukráře.
Jednotlivé bloky semináře byly zaměřeny na:
- jemné pečivo
- kynutá těsta
- ovocné kvasy
- vejce
- lité a třené hmoty.
(Součástí semináře byly i ochutnávky.)
Společnost Zeelandia připravila velmi podrobný a zajímavý vzdělávací blok pro učitele odborných předmětů.
Získali jsme řadu informací o nových polotovarech v oblasti technologie pro pekaře a cukráře.

Mgr. Radmila Vytřasová


5. 4. 2016

MARLENKA CUP 2016 ORIGINÁLNÍ MEDOVÝ VÝROBEK

5.4.2016 se konal 1. ročník cukrářské soutěže Marlenka Cup 2016, který pořádala SŠHS a VOŠ Opava ve spolupráci se společností Marlenka international s.r.o., Moravskoslezského kraje a osmi středních odborných škol.
Každou školu reprezentovali dva žáci.
• Téma: Originální medový výrobek s použitím medu (pódiové vystoupení v časovém limitu 40 minut).
Naši školu reprezentovaly:
Nikola Nováková, třída C2, umístila se na 10. místě a Barbora Študentová, třída C1, která se umístila na 5. místě. Žákyně připravovala UOV Bc. Marcela Planková.
Děkujeme za reprezentaci školy.

VUOV Miluše Starečková


24. 3. 2016

VELIKONOČNÍ JARMARK VE VŘESINĚ

Ve dnech 12. 3. a 13. 3. 2016 jsme se zúčastnili velikonočního jarmarku v Domě zahrádkářů ve Vřesině. Žáci oboru Cukrář předvedli zdobení velikonočních vajíček z modelovací hmoty. Pekaři pletení vánoček a tvarování pekařských výrobků z mrtvého těsta.
Všechny děti si mohly vyzkoušet malování vajíček cukrovou polevou a zdobení modelovací hmotou.

UOV Jana Šiblová, Eva Janiczková

 
 


19. 2. 2016

MEZINÁRODNÍ POTRAVINÁŘSKÝ VELETRH SALIMA, BRNO

Dne 18. 2. 2016 jsme se zúčastnili mezinárodního potravinářského veletrhu Salima – MBK v Brně s učebními obory cukrář, pekař, potravinářská výroba (cukrářské práce), a prodavačské práce.
Prezentace dodavatelů potravin a technologií pro potravinářské obory, mlynářství, pekařství, cukrářství a zařízení pro obchod je přehlídkou nejnovějších trendů ve všech uvedených oborech.
Pro naše žáky patří veletrh mezi oblíbenou mimoškolní akci především v souvislosti s možností degustace a odbornými ukázkami firem.

Mgr. Radmila Vytřasová


8. 2. 2016

KURZ – „PRÁCE S KARAMELEM“

Ve dnech 6.2.2016 - 7.2.2016 pořádala Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů Brno, dvoudenní kurz „Práce s karamelem“.
Obsahem kurzu, který vedla lektorka Markéta Tůnová, bylo:

  • vaření karamelu z cukru
  • příprava taženého karamelu – květy
  • technika foukaného karamelu – kuličky
  • výroba monumentu

Kurz byl velmi zajímavý, poučný a přínosný.

UOV Jana Václavková


20. 1. 2015

O PRIESSNITZŮV DORTÍK

19. 1. 2016 se konal v historickém Kongresovém sále Prissnitzových léčebných lázních již 12. ročník cukrářské soutěže. Organizátoři soutěže - SŠ gastronomie a farmářství Jeseník.
Téma - Svatba

  • první kategorie - slavnostní dort, který pod dohledem UOV soutěžící připravovali ve svých školách
  • druhá kategorie - pódiová disciplína – zdobení perníčků
  • třetí kategorie - velké modelované dezerty s pišingrovou náplní

Naši školu reprezentovala Anežka Hálová ze třídy C2, kterou připravovala UOV Jana Václavková.
Anežka se v celkovém hodnocení umístila na 7. místě.
Děkujeme za reprezentaci školy.

Mgr. Radmila Vytřasová


17. 12. 2015

ŠKOLENÍ UČITELŮ

15. 12. 2015 proběhlo ve školícím centru společnosti Backaldrin v Kladně školení učitelů odborných předmětů oboru Pekař.
Školení bylo zaměřeno na cereální výrobky Kornspitz z běžného pečiva.
Na úvodní teoretickou část, kterou prezentoval hlavní technolog společnosti Roman Kubik, navazovala i praktická s ukázkou výroby.
Na závěr byla uspořádána výstavka všech vytvořených výrobků a jejich degustace.

Mgr. Radmila Vytřasová, Eva Janiczková


8. 12. 2015

VÁNOČNÍ JARMARK VE VRATIMOVĚ

Dne 27.11 2015 pořádalo Kulturní středisko Vratimov Vánoční jarmark. Na této akci nás prezentovaly žákyně druhého ročníku oboru Cukrář - Anežka Hálová a Nicole Nováková. Předváděly zdobení perníčků a cukrářských výrobků.

UOV Bc. Marcela Planková, Jana Šíblová

     


7. 11. 2015

KRMELÍNSKÝ JARMARK ŘEMESEL

7. 11. 2015 se konal Jarmark řemesel v Krmelíně, kterého se účastnila i naše škola.
Žákyně třetího ročníku oboru Cukrář Vendula Honusová a Michaela Segetová prezentovaly školu při ukázkách zdobení perníků a modelování s cukrovou hmotou.
Návštěvníci jarmarku měli možnost zakoupit si výrobky našich žáků oborů Cukrář a Potravinářská výroba.
Akce se velmi zdařila, pořadatelé nás pozvali k účasti i v příštím ročníku.

UOV Václavková Jana, Sochová Darina


4. 11. 2015

NOVÉ TRENDY

4.11 2015 se zúčastnili UOV oborů Pekař a Cukrář v hotelu Green Petřkovice odborného semináře společnosti IREKS ENZYMA.
Hlavní náplní byla nabídka surovin, polotovarů a výrobků v oblasti cukrářského a pekařského sortimentu.
Součástí byla i ochutnávka. Mnohé výrobky nás překvapily svým surovinovým složením a zvláštností chuti.

Bc. Marcela Planková


22.10. 2015

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

22. 10. 2015 jsme se zúčastnily ve Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce semináře na téma: Čokoláda a výroba pralinek Byl pořádán Asociací kuchařů a cukrářů ČR.
Lektor - pan Josef Šarman, technolog firmy Almeco, s. r. o. Zlín, předváděl ukázky temperaci čokolády, výrobu pralinek, ganache a mousse.
V další části semináře byly ukázky různých druhů ozdob i za použití speciálních fólií.
Ozdoby i pralinky se vyráběly z prvotřídní belgické čokolády Callebaut.

UOV Jana Šiblová
Jana Václavková


16. 10. 2015

KONFERENCE „ŽIVOT S CELIAKIÍ“

Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj pořádal 14. 10. 2015 konferenci „Život s celiakií“. Této akce se účastnily UOV oboru cukrář Bc. Kuchařová Ludmila a Václavková Jana.
Programem konference byla témata zabývající se různými aspekty celiakie a bezlepkové diety.
Byly představeny nové výzkumy týkající se vzniku celiakií, přehled potravin určených pro nemocné, adaptace pacienta na nově diagnostikované onemocnění. Tyto poznatky nás obohatily o nové informace týkajících se bezlepkové diety.

Bc. Kuchařová Ludmila
Václavková Jana


1. 10. 2015

SVATOVÁCLAVSKÝ JARMARK

Jako každým rokem se pořádal na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě – Přívoze Svatováclavský jarmark.
Naši školu již potřetí reprezentovali žáci oboru Cukrář prodejem svých výrobků pod vedením UOV Bc. Ludmily Kuchařové a Bc. Marcely Plánkové.
Žákyně prvního ročníku Markéta Kuníková a Zuzana Nadkanská předváděly ukázky technik zdobení medových perníků.

UOV Bc. Ludmila Kuchařová
Bc. Marcela Planková

 




Kontaktní formulář

Jméno:
E-mail:
Telefon:
Předmět:
Text:
ověřovací obrázek
Ověřovací řetězec:
Odesláním zprávy dáváte Střední škole prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava - Poruba, souhlas se zpracováním
osobních údajů.
(povinné položky jsou označeny hvězdičkou, uvádějte pravdivé údaje)

logo msk
logo_prisp_organizace_MSK
logo MSMT
logo nzz2
ramps_png

Menu zápatí