Informace

Studium

SkolSpec.cz / PK gastronomie a cestovního ruchu 2014-2015

PK gastronomie a cestovního ruchu 2014-2015


Akce PK gastronomie a cestovního ruchu ve šk. roce 2014/15


27. 5. 2015

KARNEVAL CHUTÍ - VYHODNOCENÍ AKCE

26.5.2015 se v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava konalo slavnostní vyhodnocení odborné akce krajské sekce AHR ČR Karneval chutí, která se uskutečnila ve dnech  24.-26.4.2015.
V tomto období probíhala i návštěvnická soutěž o nejlépe připravený stůl pro slavnostní hostinu (pro 6 osob) na aktuální téma roku 2015.
Soutěže se zúčastnilo 9 odborných škol.

Naše škola zhotovila slavnostní tabuli k Mistrovství světa v ledním hokeji 2015, kterou připravila žákyně 4.ročníku oboru Hotelnictví Lucie Maludová.
Z celkového počtu 9 zúčastněných škol se naše tabule umístila na 2. místě.

Mgr. L. Urbanová


27. 4. 2015

KARNEVAL CHUTÍ 2015

Ve dnech 24.4. - 26.4.2015 se konal třetí ročník gastronomické výstavy s ochutnávkami zaměřený na širokou veřejnost Karneval chutí 2015.

Místo konání: Černá louka Ostrava, pavilon A.

Naše škola zajišťovala občerstvení v „minikavárničce“ s tradičními pokrmy krajové kuchyně, výrobky cukrářů a přípravu míchaných nápojů pro návštěvníky.
Na přípravě a provozu „minikavárničky“ se podíleli žáci prvních a třetích ročníků oborů Hotelnictví, Kuchař-číšník a Cukrář pod odborným vedením učitelů.

Školu reprezentovali také žáci prvního a třetího ročníku oboru Hotelnictví, kteří zajišťovali obsluhu při pódiových vystoupeních kuchařů - ,,Kuchařská show s ochutnávkou“ v pavilonu NA1 po celé tři ukázkové dny.

Mgr. L.Urbanová


20. 4. 2015

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY OBORU HOTELNICTVÍ (HOTELNICTVÍ A TURISMUS)

Ve dnech 16.4. – 15.4.2015 proběhla profilová část MZ oboru Hotelnictví (Hotelnictví a turismus).
Forma: Povinná praktická zkouška ze souboru odborných předmětů (Technologie přípravy pokrmů a Techniky obsluhy a služeb)
Třída: HT4 v počtu 16 žáků.
Žáci připravovali dokumentaci a výseč slavnostní hostiny pro 4 osoby na aktuální téma roku 2015.
Ve fotodokumentaci je možné vidět některé upravené tabule k vylosovaným tématům.

Mgr L. Urbanová


11. 4. 2015

SLAVNOSTNÍ OBĚD

Dne 10. 4. 2015 se v prostorách školní restaurace uskutečnilo tradiční setkání zaměstnanců a důchodců ZŠ A. Hrdličky.
Slavnostní oběd připravili žáci druhého ročníku oboru Kuchař-číšník pod vedením učitelů odborného výcviku paní Niklové a B Kratochvílové.
Obsluhu zajistili žáci prvního a druhého ročníku oboru Hotelnictví pod vedením Mgr. M.Kozelské.

Mgr. L. Urbanová


26. 3. 2015

ZLATÁ VAŘEČKA 2015

Dne 26.3.2015 se konal 16.ročník soutěže odborných dovedností, určená žákům oboru Stravovací a ubytovací služby s názvem ,,Zlatá vařečka“ .

Téma soutěže: Syrově a zdravě
Pořadatel soutěže: OU a PrŠ, Hlučín.
Místo konání: OU a PrŠ Hlučín
Soutěže se zúčastnilo 20 soutěžících z 10 škol.
Naši školu reprezentovali žáci:  Andrea Neuwirthová žákyně SU2 ,Tereza Kučerová žákyně SU1
V celkovém hodnocení škol jsem se umístili na 5 místě.

Žákyně připravovala učitelka odborného výcviku p. Vlasta Kovaříková

Mgr. l. Urbanová


25. 3. 2015

VELIKONOČNÍ PEČENÍ

Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj pořádal ve středu 25. 3. 2015 v odborné učebně vaření kurz Velikonočního pečení s doprovodným programem.

Program kurzu:
1. Pečení velikonočních Jidášků.
2. Pečení velikonočního beránka.
3. Netradiční jarní velikonoční pomazánka.

Odborný dozor zajišťovala Mgr. D. Bartková.

Mgr. L.Urbanová


25. 3. 2015

TRADIČNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCE A ŘEDITELŮ ZÁKLADNÍCH A MATEŘSKÝCH ŠKOL

Dne 25.3.2015 se uskutečnilo v prostorách školní restaurace tradiční setkání zástupců městského obvodu Ostrava - Poruba a ředitelů základních a mateřských škol, kde byli oceněni nejvýraznější pedagogické osobnosti roku.
Slavnostní oběd připravili žáci druhého ročníku oboru Kuchař-číšník pod odborným vedením MOV H. Niklové.
Obsluhu zajistili žáci prvního a druhého ročníku oboru Hotelnictví pod vedením Mgr. L. Urbanové.
Mgr. L. Urbanová


23. 3. 2015

SETKÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ ŠKOLY PŘI PŘÍLEŽITOSTI DNE UČITELŮ

Dne 19.3.2015 proběhl tradiční slavnostní oběd pro zaměstnance naší školy při příležitosti oslavy Dne učitelů s nabídkou míchaných nápojů. Účastnilo se 142 osob.
Slavnostní oběd připravili žáci prvního a třetího ročníku oboru Kuchař-číšník pod vedením MOV I. Hlaváčové, D. Kovolové a H. Niklové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci prvního a druhého ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr.D. Bártkové a Mgr. L. Urbanové.

Mgr. L. Urbanová

   


12. 3. 2015

SLAVNOSTNÍ RAUT

Ve středu 11.3.2015 se v prostorách Janáčkovy konzervatoře konal slavnostní raut pro 150 hostů.
Výrobky studené kuchyně připravili žáci oboru Kuchař-číšník prvního a třetího ročníku pod vedením učitelek odborného výcviku I. Hlaváčové, D. Kovolové a B. Kratochvílové.
Obsluhu slavnostního rautu zajistili žáci oboru Hotelnictví druhého a třetího ročníku pod odborným vedením Mgr. M. Kozelské

Mgr. L. Urbanová


25. února 2015

SLAVNOSTNÍ GALAVEČER 13. ROČNÍKU SPORTOVEC ROKU 2014

Dne 25.2.2015 se v prostorách multifunkční haly GONG v Dolní oblasti Vítkovic uskutečnil Slavnostní galavečer 13. ročníku Sportovec roku 2014.
Naše škola zajišťovala cateringové služby pro 1000 pozvaných hostů.
Pohoštění připravili žáci oboru Kuchař-číšník pod odborným vedením učitelek odborného výcviku
I. Hlaváčové, H. Niklové a D. Kovolové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci prvního, druhého a třetího ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. L. Urbanové a Mgr. M. Kozelské.

Mgr. L. Urbanová


11. února 2015

SPECIALIZAČNÍ KURZ TECHNIKY A VÝROBY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ

9. a 10. února 2015 probíhal na naší škole specializační kurz techniky a výroby míchaných nápojů - pro začátečníky pod vedením školícího lektora CBA Karla MAYERA.v počtu 15 hodin.

Kurz byl zaměřen na základní teoretické znalosti :

  • BAROVÉ PRÁCE A SUROVIN POUŽÍVANÝCH PŘI PŘÍPRAVĚ MÍCHANÝCH NÁPOJŮ;
  • VYBAVENÍ BARU INVENTÁŘEM
  • ROZDĚLENÍ MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
  • KOMUNIKACE S HOSTEM

Hlavním cílem kurzu byla:

TECHNIKA A PŘÍPRAVA MÍCHANÝCH NÁPOJŮ .

Na závěr kurzu VYPRACOVALI ŽÁCI ZNALOSTNÍ TEST a byl předán diplom o absolvování.
Zájemci, kteří chtěli získat certifikát CBA, vykonávali závěrečnou zkoušku teoretickou i praktickou.
Kurzu se účastnilo celkem 14 zájemců z řad žáků tříd HT1, HT2, KU2 a SU1.

Mgr. Danuše Bartková


5. 2. 2015

AHOL CUP 2015 – JUNIOR COCKTAIL COMPETITION

4. února 2015 se konal XVII. ročník AHOL –CUP 2015 v soutěžních disciplínách
barista, barman a dilmah junior teatender.
Soutěže se účastnili žáci hotelových a gastronomických škol.
Místo konání: Clarion Congress Hotel Ostrava, Kongresový sál.
V kategorii Barman JUNIOR soutěžilo 39 žáků.
Kategorie nápoje: After Dinner Cocktail
Sparkling Cocktail

Naši školu reprezentovali žáci:

Vendula Řešutová - HT2 - získala 30. místo s celkovým počtem 153 bodů.
Václav Ťažký - HT2 - získal 34. místo s celkovým počtem 146 bodů.

Pedagogický doprovod Mgr. Danuše Bartková.

Mgr. Danuše Bartková


21. 1. 2015

SLAVNOSTNÍ RAUT

Dne 20.1.2015 proběhl při příležitosti Novoročního koncertu na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě slavnostní raut pro 60 osob.
Pokrmy připravili žáci oboru Kuchař-číšník-příprava jídel prvního a třetího ročníku pod odborným vedením MOV I. Hlaváčové, D.Kovolové a H.Niklové.
Obsluhu zajistili žáci oboru Hotelnictví prvního, druhého a třetího ročníku pod odborným vedením Mgr. D.Bartkové.

Mgr. L.Urbanová


14. 1. 2015

KURZ BARISTA 2015

Ve dnech 12.1. a 13.1. 2015 se konal ve školní restauraci Střední školy prof. Zdeňka Matějčka kurz BARISTA.

Bylo možno vybrat si základní či pokročilou úroveň. Kurz vedl Member of SCAE
Barista SCAE lev. II. Michal Křižka.

V teoretické části kurzu se žáci seznámili:
• s legendou kávy
• s druhy kávy
• se způsobem pěstování kávy
• se sklizní a zpracováním kávy
• teorií přípravy espresa.

V praktické části se žáci například naučili dovednostem:
• čištění a sanitace kávovaru
• nastavení hrubosti a gramáže kávy
• příprava špičkového espresa
• odhalování chyb a vad nápoje pomocí degustace
• nácvik šlehání mléčné pěny
• trénink přípravy různých druhů kávy a mléka, příprava horké čokolády
• nácvik nalévání mléčné pěny do cappuccina, ukázka techniky „latte art“

V druhém - jednodenním kurzu - bylo základní náplní programu ochutnávání kávy a čaje a procvičování technik přípravy nápojů z předešlého kurzu.

Kurzu BARISTA 2015 se zúčastnili jednotliví žáci tříd HT1, HT2 a HT3.

Oba kurzy byly vedeny zajímavě a vysoce profesionálně. Pan Křižka je skutečným mistrem svého oboru. Žáci získali nejenom nové informace, ale především se naučili mnoha praktickým dovednostem, které určitě mnozí uplatní v budoucnu ve své profesi. Kurz hodnotíme jako velmi vydařený.

Mgr. Miroslava Kozelská


10. 1. 2015

TŘÍKRÁLOVÉ VÝJEZDNÍ ZASEDÁNÍ KRAJSKÉHO ÚŘADU OSTRAVA

Dne 9.1. 2015 se v prostorách školní restaurace uskutečnila akce KÚ Ostrava.
Účast: PaedDr. Libor Lenčo, náměstkyně hejtmana Mgr.Věra Palková, ředitel KÚ MK Ing. Tomáš Kotyza.
Slavnostní oběd a studený raut připravili žáci třetího ročníku oboru Kuchař-číšník – příprava jídel pod odborným vedením MOV Dany Kovolové.
Obsluhu slavnostního obědu a rautu zajistili žáci druhého a třetího ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. Miroslavy Kozelské.


Mgr. Liběna Urbanová


18. 12. 2014

PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCE A ŘEDITELŮ PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ

Dne 17.12.2014 se v prostorách školní restaurace uskutečnilo tradiční předvánoční setkání zástupců obce Ostrava - Poruba a ředitelů příspěvkových organizací.
Slavnostní oběd připravili žáci 2. ročníku oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV H. Niklové.
Obsluhu zajistili žáci 1.- 2. ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. L Urbanové.

Mgr. L. Urbanová


11. 12. 2014

TRADIČNÍ SETKÁNÍ BÝVALÝCH ZAMĚSTNANCŮ ŠKOLY

Dne 10.12.2014 se v prostorách školní restaurace uskutečnil tradiční slavnostní vánoční oběd,
Který připravili žáci 3.ročníku oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV I. Hlaváčové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci 1.a 3. ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. D.Bartkové.

Mgr. L.Urbanová


6. 12. 2014

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 2014

Ve dnech 5.- 6.12.2014 se v prostorách naší školy konaly tradiční dny otevřených dveří. Proběhla prezentace nabízených oborů pro školní rok 2015-2016. Naše PK gastronomie a cestovního ruchu se podílela na propagaci studijního oboru Hotelnictví, učebního oboru Kuchař-číšník (příprava jídel) a oboru Stravovací a ubytovací služby.
Viz přiložená fotodokumentace.

Mgr. L. Urbanová


11. 12. 2014

TRADIČNÍ SETKÁNÍ BÝVALÝCH ZAMĚSTNANCŮ ŠKOLY

Dne 10.12.2014 se v prostorách školní restaurace uskutečnil tradiční slavnostní vánoční oběd,
Který připravili žáci 3.ročníku oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV I. Hlaváčové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci 1.a 3. ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. D.Bartkové.

Mgr. L.Urbanová


5. 12. 2014

RAUT U PŘÍLEŽITOSTI 50. VÝROČÍ SŠ PROF. ZDEŇKA MATĚJČKA V OSTRAVĚ - PORUBĚ

Dne 4 . 12 .2014 v prostorách naší školy se uskutečnily oslavy 50.výročí jejího trvání .
PK gastronomie a CR se podílela na přípravě slavnostního rautu pro pozvané hosty.
Slavnostní raut připravili žáci oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV I. Hlaváčové, H. Niklové, D. Kovolové A B . Kratochvílové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci druhého, třetího a čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví pod vedením Mgr. L. Urbanové a Mgr.D.Bartkové..

Mgr. L. Urbanová


2. 12. 2014

PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ ŘEDITELŮ PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ SE ZÁSTUPCI KRAJE
,, KRAJ SOBÉ“

Dne 1. 12. 2014 se v prostorách multifunkční haly GONG Ostrava-Dolní Vítkovice uskutečnilo Předvánoční setkání ředitelů příspěvkových organizací se zástupci kraje.
Slavnostní raut připravili žáci oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV I. Hlaváčové, H.Niklové, D.Kovolové, a .B.Kratochvílové.
Přípravu a obsluhu zajistili žáci druhého, třetího a čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. L Urbanové a Mgr D.Bartkové..

Mgr. L. Urbanová


12. 11. 2014

ODBORNÁ KONFERENCE - PRACUJEME SPOLEČNĚ

Dne 11. 11.2014 se konala v kinosále naší školy již devátá konference s názvem Pracujeme společně.

Konference měla základní téma - Co s životem. (Volný čas, osamostatňování,smysl života .) Konferenci pořádala pracovní skupina Občané s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením.

Konferenční služby s občerstvením pro 130 zúčastněných hostů zajišťovali žáci druhého ročníku Hotelnictví a turismus pod pedagogickým dozorem Mgr. Miroslavy Kozelské. Občerstvení připravili žáci třetího ročníku oboru Kuchař-číšník-příprava jídel pod odborným vedením MOV Dany Kovolové.


Mgr. Miroslava Kozelská


21. 10. 2014

SPECIALIZAČNÍ KURZ PRO POKROČILÉ CARVING 2014

Dne 20.10.2014 probíhal na naší škole tradiční specializační kurz pro pokročilé CARVING (vyřezávání vodního melounu a květů ze zeleniny) pod vedením školícího lektora p. Luďka Procházky.
Kurzu se zúčastnili žáci tříd oborů Hotelnictví a Kuchař-číšník-příprava jídel.
Pedagogický dozor Mgr. L. Urbanová

Mgr. Liběna Urbanová


11. 10. 2014

MISS PRINCESS OF THE WORLD

Ve dnech 9.10 -10.10.2014 proběhla v ČEZ Aréně v Ostravě -Vítkovicích akce MISS PRINCESS OF THE WORLD.

Naši žáci druhého a čtvrtého ročníku Hotelnictví (Hotelnictví a turismus) zajišťovali výpomoc při cateringu (stravovací služby) účinkujícím umělcům i všem zúčastněným soutěžícím kráskám celého světa.

Mgr. Liběna Urbanová


11. 10 . 2014

ODBORNÁ HOTELOVÁ PRAXE OBORU HOTELNICTVÍ

Ve dnech 15.9.2014 -10.10.2014 vykonávali žáci třetích a čtvrtých ročníků oboru Hotelnictví odbornou hotelovou praxi v hotelích:

Clarion Congress Hotel Ostrava****
Zkrácená 2703,
700 30 Ostrava – Zábřeh

Hotel Park Inn Ostrava
Hornopolní 3308/40
702 00 Moravská Ostrava

Za skvěle odvedenou práci a celkový přístup v rámci odborné hotelové praxe
ředitel Clarion Congress Hotel Ostrava****
Ing. Radim Beneš ocenil práci tří žáků naší školy:

Andreu Demeterovou
Richarda Cupera
Filipa Šmatláka

Jmenování žáci získali volný vstup do hotelového Wellness.

Mgr. Liběna Urbanová


3. 10. 2014

XXII. ROČNÍK EVROPSKÝCH DNŮ HANDICAPU V OSTRAVĚ

Ve dnech 29.9.- 3.10.2014 proběhl v Ostravě XXII. ročník Evropských dnů handicapu.
Naše škola se tradičně zúčastnila organizace těchto akcí:

KONFERENCE NA TÉMA SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A PEDAGOGICKÝCH TERAPIÍ VE SPECIÁLNÍM ŠKOLSTVÍ

Konference ,,Kulatý stůl“ na téma SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A PEDAGOGICKÝCH TERAPIÍ VE SPECIÁLNÍM ŠKOLSTVÍ.
Žáci druhého ročníku Hotelnictví a turismus zajišťovali konferenční a stravovací služby pozvaným hostům pod odborným vedením Mgr. Liběny Urbanové.

 

KŘIŠŤÁLOVÝ KAMÍNEK - slavnostní večer v Divadle Antonína Dvořáka.
 

Na přípravě a obsluze slavnostního rautu pro sto osob se podíleli žáci druhého
a čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus pod odborným vedením
Mgr. Danuše Bártkové a Mgr. Miroslavy Kozelské.
Všechny podávané pokrmy studené a teplé kuchyně připravili žáci třetího ročníku oboru Kuchař- číšník-příprava jídel pod odborným vedením MOV Ilony Hlaváčové, Daniely Kovolové a Hany Niklové.

Mgr. Liběna Urbanová



 


 




Kontaktní formulář

Jméno:
E-mail:
Telefon:
Předmět:
Text:
ověřovací obrázek
Ověřovací řetězec:
Odesláním zprávy dáváte Střední škole prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava - Poruba, souhlas se zpracováním
osobních údajů.
(povinné položky jsou označeny hvězdičkou, uvádějte pravdivé údaje)

logo msk
logo_prisp_organizace_MSK
logo MSMT
logo nzz2
ramps_png

Menu zápatí