Informace

Studium

SkolSpec.cz / PK gastronomie a cestovního ruchu 2011-2012

PK gastronomie a cestovního ruchu 2011-2012


Akce PK gastronomie a cestovního ruchu ve šk. roce 2011/2012


2. 6. 2012

SPORTOVNÍ ODPOLEDNE

Dne 1. června 2012 probíhalo tradiční Sportovní dopoledne pořádané vedením CSS ASTRA Ostrava-Poruba se zaměřením na sportovní a vědomostní disciplíny.
Sportovního dopoledne se zúčastnili žáci tříd prvních a druhých ročníků oboru Stravovací a ubytovací služby a žáci třídy ZPP1. Celkem ze do soutěže zapojilo 8 žáků.
Pedagogický doprovod p. H. Ptašková.

Mgr. L.Urbanová

   


28. 4. 2012

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY - OBOR HOTELNICTVÍ A TURISMUS

Ve dnech 23.4. – 27.4.2012 proběhla praktická zkouška z předmětů Technologie přípravy pokrmů a Techniky obsluhy a služeb oboru Hotelnictví a turismus.

  • HT4.A 16 žáků
  • HT4.B 19 žáků

Žáci připravovali dokumentaci a výseč slavnostní tabule na aktuální téma roku 2012.
Ve fotodokumentaci je možné zhlédnout nejlépe esteticky upravené tabule k danému tématu ohodnocené žáky nižších ročníků oboru Hotelnictví.

Mgr. L.Urbanová


4. 4. 2012

SETKÁNÍ STRAROSTY OSTRAVY - PORUBY S ŘEDITELI PORUBSKÝCH MATEŘSKÝCH A ZÁKLADNÍCH ŠKOL U PŘÍLEŽITOSTI DNE UČITELŮ

Dne 4.dubna 2012 se v prostorách školní restaurace uskutečnilo tradiční Setkání starosty Ostravy – Poruby s řediteli porubských mateřských a základních škol u příležitosti Dne učitelů.
Slavnostní oběd připravili žáci oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením paní I. Hlaváčové.
Obsluhu zajistili žáci prvního až třetího. ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedení Mgr. M. Kozelské.

Mgr. L.Urbanová


4. 4. 2012

Zlatá vařečka 2012

Dne 4.4.2012 se konala soutěž odborných dovedností určená žákům 2.ročníků oboru Stravovací a ubytovací služby s názvem Zlatá vařečka.
Místem konání byla Střední škola zemědělství a služeb, Město Albrechtice, příspěvková organizace.
Pro letošní rok bylo zvoleno téma:,,Příprava salátu z brambor“. Soutěže se zúčastnilo 17 soutěžících z 9 škol.

Naši školu reprezentovali žáci:

  • Vendula Vašíčková žákyně SU2
  • Renáta Romanská žákyně SU2

Žáci se v soutěži umístili na pěkném 4.místě.

Pedagogický dozor: paní Vlasta Kovaříková, paní Marta Kašparová

Mgr. L.Urbanová


4. 4. 2012

DEN UČITELŮ- Janáčkova konzervatoř

Dne 4.4.2012 v prostorách ostravské konzervatoře uskutečnil tradiční Den učitelů.
Slavnostní pohoštění formou rautu pro 120 osob připravili žáci prvních a třetích ročníků oboru Kuchař-číšník- příprava jídel pod odborným vedením MOV H. Niklové a .D. Kovolové.
Obsluhu zajistili žáci prvních až třetích.ročníků oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. L. Urbanové.

Mgr. L.Urbanová


2. 4. 2012

BRNĚNSKÝ ŠEJKR - MONIN CUP 2012

Dne 2.dubna 2012 se konal 18. ročník Juniorské „koktejlové“ soutěže Brněnský šejkr – Monin cup 2012.
Místem konání byl hotel International Best Western, Husova 16, Brno.
Soutěže se zúčastnilo 12 škol s celkovým počtem 22 soutěžících . Soutěž obsahovala disciplíny Profesionálové a Flair profesionálové.

Naši školu reprezentovaly žákyně třídy HT3.B

Lucie KRAJÍČKOVÁ - umístila se na 8.místě s celkovým počtem 100 bodů
Michaela MALÍKOVÁ - umístila se na 16.místě s celkovým počtem 91 bodů
Martina LOUDOVÁ - umístila se na 19.místě s celkovým počtem 81 bodů

Pedagogický doprovod: Mgr. Danuše Bártková, Mgr. Richard Mráček

Mgr. L.Urbanová


29. 3. 2012

Kurz BARISTA 2012

Ve dnech 26.3.– 28.3. probíhal na naší škole KURZ BARISTA - LEVEL 1 A LEVEL 2,
pod vedením školícího lektora p.Michala Křižky.
MEMBER OF SCAE
BARISTA SCAE LEV. II.


Teorie:

  • historie kávy (legendy o kávě)
  • druhy kávy (botanicky)
  • pěstování kávy (geograficky)
  • sklizeň a zpracování kávy po sklizni
  • degustace kávy - chuťové profily arabiky a robusty
  • teorie přípravy espressa-filozofie 4M pro dokonané espresso

Praxe:

  • čištění a sanitace kávovaru
  • nastavení hrubosti a gramáže
  • příprava špičkového espressa
  • degustace, chyby a vady nápoje
  • nácvik šlehání mléčné pěny
  • trénink základních receptů z kávy a mléka, příprava horké čokolády
  • nácvik nalévání mléčné pěny do cappuccina, ukázka techniky „latte ar

Kurzu se zúčastnilo celkem 25 žáků – 13 žáků Level 1 a 12 žáků Level 2. z tříd oboru Hotelnictví. – viz fotodokumentace.

Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. Miroslava Kozelská.

Mgr. L.Urbanová

     


8. 3. 2012

Specializační kurz techniky a výroby míchaných nápojů

Ve dnech 5.-7. března 2012 probíhal na naší škole tradiční Specializační kurz techniky a výroby míchaných nápojů v počtu 20 hodin.
Kurz byl zaměřen na soutěžní disciplíny v oboru Barman pod vedením školícího lektora CBA p. Karla Mayera.
Žáci, kteří chtěli získat certifikát základního kurzu BARBEK CBA, vykonávali závěrečnou zkoušku teoretickou a praktickou.
Kurzu se zúčastnili žáci oborů Hotelnictví a Kuchař-číšník-příprava jídel. Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. D. Bartková.

Mgr. L.Urbanová


1. 3. 2012

SALIMA 2012 BRNO

Dne 1.března 2012 jsme navštívili gastronomický veletrh Salima 2012 BRNO. abychom si rozšířili odborné znalosti v oboru.
Součástí prezentace veletrhu byly pavilony s potravinářskou části :
• mléko, mléčné výrobky
• masné výrobky, drůbež, ryby
• polévky, hotovky, výrobky studené kuchyně
• cukry, sladidla, cukrovinky, čokoláda
• ovoce, zelenina, racionální výživa, biopotraviny
• alkoholické a nealkoholické nápoje
• káva, čaj, kakao
• pekařské a cukrářské výrobky
Dále pavilony, které prezentovaly stroje a zařízení pro potravinářský průmysl.
Žáci i pedagogové byli nadšení z velkého množství ochutnávek a ukázek přípravy jak teplých nápojů, tak i pokrmů.
Firma Intego prezentovala kuchařské zážitky s Emanuelem Ridim.
Do školy jsme přivezli aktuální zprávy z oblasti GASTRONOMIE.

Veletrhu se zúčastnily třídy|:

  • HT2.A ,pedagogický dozor Mgr. Liběna Urbanová
  • HT2.B, pedagogický dozor Mgr. Miroslava Kozelská

Mgr. L.Urbanová

            


22. 2. 2012

Specializační kurz CARVING 2012

Ve dnech 20. – 21. února 2012 probíhal na naší škole 1. specializační kurz CARVING pod vedením školícího lektora p. Luďka Procházky.
První den byl zaměřen na tematiku vyřezávání jednoduchých zeleninových ozdob.
Druhý den byl zaměřen na vyřezávání ovocných ozdob.
Kurzu se zúčastnilo celkem 15 zájemců z řad žáků tříd oboru Hotelnictví a Kuchař-číšník.
Celý dvoudenní program spočíval v praktické přípravě ozdob (viz ukázka fotografií). Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. L. Urbanová.

Mgr. Liběna Urbanová
 


16. 2. 2012

AHOL – CUP 2012

Dne 15. února 2012 se v ostravském hotelu Clarion Congress Hotel konal 14. ročník soutěže kuchařů a barmanů AHOL – CUP 2012 s mezinárodní účastí , které se účastnilo 16 odborných škol z České, Slovenské a Polské republiky.

V soutěži kuchařů reprezentoval školu žák třídy KU 2 Jan Žoha, který se umístil celkově na
3. místě a získal tak pro naši školu bronzovou medaili za přípravu moderního pokrmu pro čtyři osoby. Žáka na soutěž připravovaly učitelky odborného výcviku oboru Kuchař.

V soutěži barmanů reprezentovaly školu žákyně HT 3.B Natálie Butorová a Michaela Malíková, které se v přípravě míchaných nápojů umístily v bronzovém pásmu. Žákyně na soutěž připravovala učitelka Mgr. Danuše Bartkové.

Všem kteří se soutěže účastnili děkuje vedení školy za vzornou a příkladnou reprezentaci školy.

Mgr. L.Urbanová


16. 2. 2012

Křest Porubského kalendária 2011

Dne 16.2.2012 se v prostorách Střediska volného času v Ostravě-Porubě na Vietnamské ulici uskutečnil tradiční křest Porubského kalendária za rok 2011, kterého se zúčastnili pozvaní hosté a představitelé městské části Ostrava-Poruba se starostou Lumírem Palyzou.
Slavnostní pohoštění připravili žáci 2. ročníku oboru Prodavač a výrobce lahůdek pod odborným vedením paní Hany Niklové. Obsluhu zajistili žáci 2. ročníku oboru Hotelnictví pod odborným vedením Mgr. Danuše Bartkové.

Mgr. Liběna Urbanová


26.11. 2011

Gastrofestival Ostrava 2011

24.11. – 26.11.2011
Ve dnech 24.11. – 26.11. 2011 se konala tradiční odborná soutěž Gastrofestival Ostrava 2011. Naše PK Gastronomie a CR se zúčastnila v těchto soutěžních disciplinách:
1) Czech Carving cup 2011 kategorii A,B,D
     A. Dýně 2011. Předem připravená dýně s jakýmkoliv motivem
     B.“Co dal a vzal rok 2011“.Soutěžící v ( časovém limitu tří hodin) museli vyřezat z dodaných surovin  
     pořadatelem kompozici nebo výrobek.. Reprezentoval Vojtěch Jaščišák, který se umístil celkově na
     8. místě ze čtrnácti soutěžících.
     D. Talent – soutěž pro začínající řezbáře. K. Trčková se umístila v krásném bronzovém pásmu na 
    18.místě.
2) Obor čepování piva
Soutěžící: L.Tutková, M. Novotná, L. Káňová, , R. Pavelec. Žáci oboru Hotelnictví a turismus 3.ročník se umístili na 11.,12.,21.a 27. místě.
Místo konání: Černá louka Ostrava, pavilon A.
3) Kuchař A
Martin Galeja se umístil na krásném 1. místě z šesti soutěžících.
4) Barman junior
Reprezentovaly žákyně 3.ročníku oboru Hotelnictví a turismus. M. Malíková se umístila na krásném 3., N. Butorová na 15. a E. Veberová na 23. místě.

V Ostravě dne 25.11.2011

Mgr. Liběna Urbanová


4.11. 2011

Gastro junior - Nowaco cup 2012

Ve dnech 3.a 4.11. 2011 proběhla soutěž mladých odborníků v oblasti gastronomie - GASTRO JUNIOR - NOWACO CUP 2012.

Soutěž se konala na Střední škole hotelnictví a gastronomie ve  Frenštátu pod Radhoštěm.

V soutěžní disciplíně oboru číšník reprezentovala naši školu Martina Loudová ze třídy HT3.B. S celkovým počtem 198 bodů získala umístění bronzového pásma.

Pedagogický doprovod a příprava žákyně Mgr. D. Bártková.

Vedoucí PK Mgr. Liběna Urbanová


7.10. 2011

XIX. ročník Evropských dnů handicapu v Ostravě

Ve dnech 4.až 7.října 2011 probíhal v Ostravě XIX. ročník Evropských dnů handicapu. Naše škola se tradičně zúčastnila těchto dnů při zajištění konferenčních služeb a v rámci slavnostního večera Křišťálový kamínek. Organizovala slavnostní raut pro 100 osob. Při přípravě a obsluze se podíleli žáci prvního až třetího ročníku oboru Hotelnictví a turismus pod odborným vedením Mgr. M. Kozelské, Mgr. L. Urbanové , Bc. E. Taranové. Pokrmy připravovali žáci prvního až třetího ročníku oboru Kuchař- číšník-příprava jídel pod odborným vedením p. I. Hlaváčové, p.D.Kovolové, p.H. Niklové.

Mgr. Liběna Urbanová


15. 9. 2011

Specializační kurz techniky a výroby míchaných nápojů

Ve dnech 12. až 15.září 2011 probíhal na naší škole tradiční specializační kurz techniky a výroby míchaných nápojů pod vedením školícího lektora CBA p. Karla MAYERA.
Žáci, kteří chtěli získat certifikát CBA, vykonávali závěrečnou zkoušku teoretickou a praktickou.
Kurzu se zúčastnilo celkem 31 zájemců z řad žáků tříd oboru Hotelnictví – turismus.


Fotogalerie z akcí




Kontaktní formulář

Jméno:
E-mail:
Telefon:
Předmět:
Text:
ověřovací obrázek
Ověřovací řetězec:
Odesláním zprávy dáváte Střední škole prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava - Poruba, souhlas se zpracováním
osobních údajů.
(povinné položky jsou označeny hvězdičkou, uvádějte pravdivé údaje)

logo msk
logo_prisp_organizace_MSK
logo MSMT
logo nzz2
ramps_png

Menu zápatí